Elke zomer worden we in Nederland opnieuw gewezen op de risico’s die het “bakken” in de zon met zich meebrengt. Wereldwijd gezien is het aantal gevallen van huidkanker het sterkst toegenomen in landen waar veel mensen zich insmeren met anti-zonnebrand producten en dagcrèmes met SPF en waar deze chemische zonnebrandmiddelen intensief gepromoot worden! In de media lezen we de meest uiteenlopende berichten dat SPF chemische rotzooi is of bevat en dat in steeds meer landen veel SPF’s verboden zijn omdat het niet alleen slecht voor de gezondheid is, maar ook koraal en zeedieren ernstig aantast.
Zonnecentrum Florida heeft ruim 24 jaar ervaring met zon en huid en heeft inmiddels van 43 huisartsen en 3 ziekenhuizen mensen met medische doorverwijzingen mogen ontvangen. Van Vitamine D tekort en depressiviteitsklachten tot huidklachten als psoriasis en huidkanker.
Daarom geven wij u als lezer graag meer informatie;
Voldoende zonlicht krijgen voor jouw huid en gezondheid, maar geen schade door te verbranden!
Steeds meer specialisten (dermatologen en onderzoekers) pleiten ervoor dat een SPF alleen gebruikt dient te worden wanneer de zonkracht hoog is of wanneer je twijfelt hoe lang je in de zon gaat verblijven. Een voorbeeld is de Nederlandse dermatoloog Han van der Rhee welke gespecialiseerd is in de combinatie zon & huid.
Doordat teveel mensen het hele jaar door chemische (onnatuurlijke) zonbescherming in de vorm van dagcrèmes, foundations of anti-zonnebrandcrèmes op smeren blijkt het natuurlijke mechanisme van de huid (pigmentatie en vooral huidverdikking) steeds minder in op pijl te blijven.
Het gevolg is dat je juist sneller verbrand als je een keer vergeet in te smeren of niet netjes genoeg hebt ingesmeerd.
Een ander ernstig gevolg is dat er steeds meer mensen ernstig Vitamine D tekort blijken te hebben.
Vitamine D tekort is een van de voornaamste redenen van medische doorverwijzingen naar Zonnecentrum Florida. Meer informatie hierover in onze blog: https://www.floridadrachten.nl/waarom-vitamine-d/
Al sinds juli 2005 zijn er onderzoeksresultaten bekend gemaakt omtrent bovengenoemde stoffen welke schadelijke invloed hebben. Dit is onder andere kenbaar gemaakt in het Pharmaceutisch weekblad (jaargang 142, nr. 26/27). Hierin is te lezen dat uit onderzoek blijkt dat in veel producten met een SPF (anti-zonnebrandcrèmes, dagcrèmes, etc.) een aantoonbare invloed op de hormonale huishouding hebben en zelfs huidkanker kunnen veroorzaken. Diverse merken hebben hun producten stilletjes aangepast.
Daarom raden wij u ten zeerste af om zonnebrandcrèmes te kopen (of te gebruiken) welke één of meerdere van deze stoffen bevatten:
• octinoxate / octyl methoxycinnamate (OMC)
• 4-methylbenzylidene camphor (4MBC)
• oxybenzone / benzophenone-3
Deze stoffen kunnen huidirritatie veroorzaken, plotselinge “zonne”allergie, een verstoorde hormoonhuishouding en op langere termijn huidkanker. Onze circa 25 jaar ervaring laat zien dat mensen die soms al vaker met deze producten hebben ingesmeerd en nergens last van hadden, toch ineens een allergische reactie kunnen krijgen.
De Environmental Work Group (EWG) heeft ontdekt dat bij 4 van de 5 zonnebrandcrèmes (waarvan er bijna 1000 zijn getest) sprake is van onvoldoende bescherming tegen zon of deze schadelijke stoffen bevat.
Het gebruik van zonnebrandcrème brengt de volgende zorg met zich mee:
– De mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van sommige ingrediënten van veel zonnebrandcrèmes.
– Gebrek aan vitamine D als gevolg van een verminderde blootstelling aan ultraviolet licht.
– Onvolledige bescherming tegen het volledige ultraviolette spectrum in combinatie met een langdurige blootstelling aan zonlicht.
Hoewel wordt aangenomen dat naast erfelijke aanleg ook zonlicht een melanoom kan veroorzaken, is gebleken dat melanoom optreedt op plekken waar dagcrème en zonnebrandcrème het meest wordt gebruikt en tevens dat melanoom voorkomt bij mensen die zonlicht vermijden, in verstedelijkte gebieden wonen en binnenshuis werken. Het vaakst bij vrouwen.
Gebruik van zonnebrandcrème vermindert de aanmaak van vitamine D3 in de huid aanzienlijk. Van een laag vitamine D in het bloed is bekend dat het een risico met zich meebrengt op ontwikkeling van borstkanker en dikke darmkanker, terwijl het ook de groei van melanoom kan versnellen.
Hoe ironisch is het om te lezen dat er aanwijzingen zijn dat een tekort aan vitamine D mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van huidkanker. Om vitamine D gebrek te voorkomen, kun je minstens 2x per week zonder dagcrème of zonnebrandcrème 10-15 minuten met je armen, gezicht, handen of rug bloot in de zon zitten.
Waarom heeft niemand gewaarschuwd voor de gevaren van chemische zonnebrandcrèmes?
Het antwoord daarop is dat de cosmetische industrie zeer groot en invloedrijk is en vooraanstaande dermatologen op effectieve wijze monddood heeft gemaakt met uitgebreide financiële vergoedingen voor adviezen, en beloningen in de vorm van subsidies, voorschotten, snoepreisjes e.d. In wezen hebben de cosmeticafabrikanten het stilzwijgen over kwesties en producten die hen in verlegenheid zouden brengen, afgekocht. Besef dat de grotere bedrijven niet noodzakelijkerwijs jouw belangen dienen, zoals je gezondheid.
Conclusie:
-
- Gebruik alleen een SPF wanneer het nodig is
- Controleer bij aankoop van een SPF of er geen van de bovengenoemde schadelijke stoffen in zitten
- Controleer in het najaar / winter jouw vitamine D
Wil je persoonlijk advies of heb je vragen, vraag dan een van de zonneconsulenten.
Bronnen:
Pharmaceutisch Weekblad 27/28 jaargang 142
Zon Wijzer
Auteur: Han van der Rhee Uitgever: Prometheus/Bert Bakker Nederlands Druk: 1
9789035141889 april 2014 Paperback 160 pagina’s
Gezond met zonlicht
Auteur: Andreas Moritz Uitgever: Ankhhermes Nederlands Druk: 1
9789020204438 mei 2011 Paperback 207 pagina’s
Zonnen mag
Auteur: Han van der Rhee Uitgever: Nieuw Amsterdam Nederlands Druk: 1
9789046808214 april 2010 Paperback 160 pagina’s
Nieuw licht op vitamine D
Auteur: Gert E. Schuitemaker G.E. Schuitemaker Uitgever: Ortho Communications & Science B.V., Nederlands Druk: 1
9789076161105 oktober 2008 Hardcover 104 pagina’s
Website Nederlands Huisartsen Genootschap
https://www.nhg.org/?tmp-no-mobile=1&q=node/77197